God jul?

24:e december...
 
Varför är du inte glad?
Varför är du inte hemma hos familjen?
Varför åker du inte upp till Hälsingland?
Varför, varför, varför?

VARFÖR ÄR DU INTE SOM OSS ANDRA?

Så många frågor. Så jävla många farliga frågor. Så låt oss nu prata om hur sjuk julen faktiskt är. Snälla, kan vi inte göra det istället för att fokusera på att JAG sticker ut. Att jag är udda. Att jag gör någon typ av revolt?

"Veganskt julbord - ska det vara något det..?"
 
Men spelar det någon jävla roll?
 
Jag är så himla trött på alla normer, alla krav och alla jävla förväntningar. Jag jobbar mitt i all julstress och skrattar nästan åt hur hysteriska folk blir vid denna tid på året. Allt ska inhandlas, allt ska slås in och snart ska allt slängas igen. 
 
Konsumtionshysteri. 
Ska jag straffas för att jag slår mig fri?
Massidioti.

Att stå emot denna ström är jobbigt nog. Jag får dagligen tusentals frågor om varför jag väljer att inte fira julen sådär traditionellt och "som man ska". Folk undrar vad det är för fel på mig, varför jag är så okänslig eller om jag har dålig relation med min familj. Och att det i så fall är synd om mig som missar denna kärlekens högtid. 

Alla frågor studsar på mig när jag är stark. 
Men denna vecka, 
denna svaga vecka,
har jag varit så äckligt mottaglig. 
Jag skalas av. 
 
Gråtande bussresor till och från tjänsten. Tjänsten i att leverera paket till folk i kundtjänst eller sälja alldeles för äckliga julskinkor över kassabandet. Alla verkar älska detta. Alla verkar hylla detta. Alla sätter sig i bilen hem till sin Svenssonvilla där de kan krypa in i ett bekvämt instagramfilter.
 
De har varandra. 
 
Blickar. 
Medlidande blickar. 
Stackars, stackars mig. 
Så jävla ensam tjej. 
 
Och jag vet att jag mår piss, men det är ju för fan ERT fel. Sveriges fel. Kalle Ankas jävla fel.
 
Jag vet att ni trivs och jag vet att ni har det så himla fantastiskt. Men snälla, SLUTA PRACKA PÅ ERA JÄVLA TRADITIONER PÅ ALLA ANDRA!
 
Det finns faktiskt folk som sitter ensamma och som knappt har någon familj eller ens tak över huvudet. Och det är bevisat att psykiskt sjuka människor är mer självmordsbenägna just denna tid på året. Så visst, ni kan ha ert gulliga lilla stugfirande med varandra. Det är verkligen jättefint för er.
 
Men jag ber er om en sak: Snälla, sluta ställ en massa följdfrågor så fort någon säger klart och tydligt att den inte vill fira jul. Det behöver inte vara någon stor grej. Men det blir en alldeles för stor grej om man hela tiden ska behöva förklara, om och om igen. 
 
Och det är inte synd om mig. Jag har haft en fin middag hemma hos syrrans kompisar uppe i Majorna. Så himla fint knytkalas med vegansk mat och gött snack. Nu sitter jag sedan här på mitt underbara rum med ett glas rödvin och ska snart traska ner på gatan och joina Märta och hennes polare för lite bärs.
 
MEN... Jag hade kunnat vara helt utan vänner, utan ett rum att faktiskt bo i och utan mat i magen. Det finns människor som verkligen lider i dessa tider och när ensamheten ger dem en käftsmäll rakt i själen. När de känner att de måste älska och älskas, men det finns inga där annat än en iskall vind.
 
Så tänk på det nästa gång varje gång ni hypar julen. Klart som fan att ni får älska denna högtid om ni vill, men gör inte en sådan stor grej av det för dem som säger att de inte firar. Ni vet inte deras storys. Visa istället kärlek, förståelse och empati! 
 

Kommentera här: